Saturday, April 7, 2012

Pasar-day


Assalamualaikum. We (intan and me) had our monthly routine today : went to aktovi rinak (pasar). Sebenarnya gilir-gilir ngan housemates yang lain :)

Pengajaran untuk hari ini : Russian language is hard. very.

1. Calling taxi right after Pathphys lecture. This conversation was in russian language.
    "Hello. Saya memerlukan teksi."
    "Ok. Alamat awak?"
    "Saya sekarang di VolgMU (v medisinskam universitete)*
    "Awak nak ke mana?"
    "Pasar" (dalam hati : alamak ape nama pasar tu.tak ingat!)
    "Pasar apa?"
    "Centralni rinak. eh tak tak. awak tau pasar yang besar dan jauh tu?jauh sangat"  and then she said something i couldn't catch.
    "Oh Aktovi Rinak?"
    "Yes. Betul tu"

Fool me. Boleh pulak main teka teki dgn operator.


2. Lepas tidur dalam taxi dgn intan. Intan kejutkan sebab nak bagi direction kat abang taxi. Saya yang blur dan tak sangka boleh tertido dalam taxi dengar conversation intan dgn pemuda itu. 

Taxi driver : Eh saya nak masuk mana nie?
Intan : Pusing kiri. Lepas tu awak ikut je...mm...eh aynn, ape lori dalam bahasa rusia eh?
Me : hahhh...jap2...tak tahuuu!
Intan : Lepas tu awak ikut je 'belaya mashina' kat depan tu. *belaya mashina = kereta putih*

The only vehicle i saw was LORI PUTIH YANG SANGAT BESAR. Terus tak blur sbb ketawa. Mana sama kereta dgn lori! LOL

haiyooooo, belaya mashina. Ape nak jadi dgn kita ni intan, dah tiga tahun..lorry pun tak tau. =.=''


Sampai rumah total tambang taxi adalah lebih kurang 500 rubles. Saya yang cuba cari pasal :

        "Hehhhh, mahalnya. Sebab mahal. Awak kena tolong kami angkat barang. Itupun kalau awak kuatlah. hehe"
"Hehe. Kenapa? 500 tu kurang sangat ke?" *sarcatism*

dan beliau tolong kami angkat barang dari dalam kereta sampai ke luar sebelah kereta =.='

"Awak beli ni macam nak makan setahun!"
"Terima kasih. Dasvidaniya (selamat tinggal)."


And we carried :

20 kilo beras
5 kilo gula
13 ekor ayam
2 papan telur
5 litre minyak masak

all the way up to 5th floor! Malik Nor pun kalah :p




ps. Dyadya (uncle) yang jual ayam cakap perempuan Islam mana boleh pakai seluar. Pakai skirt labuh je boleh! T_T

pps. Dalam kelas bahasa rusia : 
Cikguuu, cikgu minat Dima Bilan?
Mestilah tak. Lagu cinta saya tak suka.
Cikgu paling suka lagu apa? (For the sake of wasting time)
and she gave us a list. one of them is this :
                                             

                         "Maya Babushka kurit trubku" (You don't wanna know the translation) :p

lagu ape ni cikgu? i couldn't survive even a minute listening to this song. 
Cikgu saya berjiwa muda! :D



ppps. welcome colloqs.



Assalamualaikum :)

6 comments:

etie aziz said...

belaya mashina pown ok.. hehe. :D:D
jaw drop denga lagu tu.. =_=''

aynn nabila ruslan said...

heeeee, bedal je mashina =.='
yeah i saw how your jaw dropped! hehe, ade byk lagi lagu cikgu suggest, jazz pun ada, nnti aynn bagi acu dgr ok ^_^

Isyafiq Qamaal bin Ahmadi said...

kalau kau tanye akak2 6th yr pon blom tentu diorang tau lori paruski ape..hahaha....btw korang mmg superwoman angkat brg2 tu sume!!!

aynn nabila ruslan said...

haha, kalau tanya budak kecik kat detcki centre ni mesti tauuu..:p balik smlm baru bukak kamus, lorry = gruzovik. Superwomen pun boleh pencen bwak beras 20 kilo naik tingkat 5. hehe

Maher said...

ye mmg betul. tny budak2 6th year pun belum tentu tau lori dalam ruski tuh aper....haha

aynn nabila ruslan said...

haha..cikgu ruski terlupa nk bgtau kita kot. tp klau budak kecik (referring 2 adik aynn dulu) lori la antara prkataan yg awal2 dia tahu