Sunday, December 23, 2012

My dear sis,



Kerana akak juga manusia yang lemah, manusia yang juga lupa, manusia yang tak sempurna, manusia yang sedaya untuk setia pada Ilahnya.

Namun apabila adik bertanyakan hal yang mengingatkan akak pada zaman jahiliyah itu. Air mata ini gugur lagi...seolah ianya takkan pernah kering.

Apabila kita pernah berpaling daripada Tuhan yang menciptakan dan sayangkan kita, tidakkah yang hanya kita mahukan adalah keampunan daripadaNya? Dan jahiliyah itu ingin dicampak jauh. Sejauhnya, jauh daripada mereka yang kita sayangi juga.


I wanted to give the right words, the right sentence to you. But it took a lot of 'muhabahs' from myself first, my dear.

a lot.



Macam mana nak beritahu adik, yang cinta Allah lah sepatutnya kita kejar dahulu?

Macam mana nak beritahu adik, yang anak tangga pertama itu (individu muslim) itu perlu dimantapkan dahulu?

Macam mana akak nak beritahu, yang jodoh itu rahsia Tuhanmu? Tak perlu kita sibuk berteka-teki siapa jodoh kita, dik..

Macam mana akak nak beritahu adik ni? :(

Lidah ini kaku. Jari-jemari juga tak mampu lagi meneruskan kata-kata. Betapa akak pernah berada di tempatmu.

If I can lend you my shoes, I would, so you can walk in my steps.
Then, you would understand why did I make the step, that particular step.

If I can lend you my heart, I would, so you can feel what I felt.
Then, you wouldn't have to break your own heart.





Ya Rabb, permudahkanlah..









Wednesday, November 28, 2012

PEJAMKAN MATA




Jika ini perintah Ilahi, Dia takkan pernah menyia-nyiakan iman dan amal kami."
Lalu mereka bertindak.


Mereka padukan tekad untuk taat dengan rasa hati yang kadang masih berat.
Mereka satukan keberanian melangkah dengan gelora jiwa yang bertanya-tanya.


Perpaduan itu membuat mereka memejamkan mata. Ya, memejamkan mata.


Begitulah para peyakin sejati. Bagi mereka hikmah hakiki tak selalu muncul di awal pagi.
Mereka harus bersikap di tengah keterhijaban akan masa depan.
Cahaya itu belum datang, atau justeru terlalu menyilaukan.
Tapi mereka harus mengerjakan perintahNya.


Seperti Nuh harus membuat kapal,
seperti Ibrahim harus menyembelih Ismail,
seperti Musa harus menghadapi Fir'aun dengan lisan gagap dan dosa pembunuh,
seperti Muhammad dan para sahabat harus menghayunkan pedang-pedang mereka kepada kerabat yang terikat darah namun terpisah oleh aqidah.


Lagi-lagi mereka memejamkan mata.


Jika ada perintahNya yang berat bagi kita, mari pejamkan mata untuk menyempurnakan keterhijaban kita.
Lalu kerjakan.


Mengerja sambil memejam mata adalah tanda bahawa kita menyerah pasrah pada TanganNya yang telah menulis takdir kita.


Tangan yang menulis musibah dan kesulitan sebagai sisipan bagi nikmat dan kemudahan.

Tangan yang mencipta kita, dan padaNya jua kita akan pulang..


-Dalam Dakapan Ukhwah-



Ya Allah jika ini perintahMu : "..dan apabila mereka bertemu dgn orang-orang yang mengerjakan perbuatan-perbuatan yang tidak berfaedah, mereka berlalu dengan menjaga kehormatan dirinya."
(Al-Furqan;72)

Jika ini yang Engkau perintahkan, walau dgn hati yang masih BERAT, akan sedaya cuba kutaati.

Pejamkan mata. walau mungkin kau belum lagi nampak di mana salahnya. kerana mungkin kau belum lagi nampak mana hikmahnya. Kerana hikmah itu adalah rahsia. Kerana hikmah hakiki tidak muncul di awal pagi.


Yakin saja, aynn.


how i miss them :( stalk their instagram and steal some pictures. what i've been doing these few days

The day i learnt a lot about time and being punctual. wuwuwu, minta maaf murabbi (kak aida)  =S
IMAM's MnM
   
Daurah 10 muwasafat tarbiyah with akhowati <3

sushi rolls from lovely adik buddy, NISA yey :)


May Allah ease in whatever good things we wanna do.

and may Allah make it hard for us to do whatever that is not right.


ps. restraining myself. for one thing. to make myself special in the 'eyes' of Allah, so that He can love me more. because. heaven. is. not. cheap.

pps. This feeling inside me is like falling in love over n over n over again.


MAY ALLAH KEEP OUR FEET FIRM!


Assalamualaikum :)

Tuesday, November 13, 2012

PS. I LOVE YOU




"Now I know how it's like

To have Your precious love in my life

Now I know how it feels

To finally be at peace inside



I wish that everybody knew

How amazing it feels to love You

I wish that everyone could see

How Your love has set me free

Set me free and made me strong.."




Pertolongan Allah itu datang dari sumber yang kita tak sangka-sangka.

Alhamdulillah <3



ps. set me free. set you freeee.

pps. turning point is called as 'turning' point because you are actually TURNING BACK to Allah.
You go back to a place or to something that you belong to.


Assalamualaikum :)



Tuesday, October 30, 2012

Farewell Tarasov



Finally, 1 whole month of one hour travelling to hospital no.4 for therapy cycle ended today.


Seriously gonna miss :~

  • sesat2 for the first few days
  • 'self-therapy' sambil tgk luar tingkap tramvai for about 40 mins
  • Jumpa patients sampai patients jemu. "awak lagi!" :p
  • Belajar dgn Prof Tarasov yang layan kami mcm anak2. (?)
  • Jalan2 pergi pasar dan diamant dgn groupmates.
  • Autopsies!
  • our bliss saturdays (cuti!)

jyeah, autopsies. Pada mulanya pelik, kenapa di Malaysia nak bedah mayat perlu pakai mcm2, sampai sikit lagi nak nampak mcm astronaut.

Tapi kat sini, tak kisah pun, masuk je pakai labcoat dan tanpa mask. 

Atas inisiatif sendiri, kami minta jugak cikgu, nak pakai mask sbb ehemm ade bau.

Suatu hari, dalam bilik autopsy tersebut, ada seekor lalat yang aktif, hinggap di badan mayat-mayat tersebut, usus-usus, jantung, paru-paru dan pelbagai lagi organ dalaman. Malangnya, mungkin lalat tersebut pening, dan tup! hinggap dan mati atas tudung favourite saya. =.=''''  how dare youu.




Our saturday morning stroll !







"Allah lah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan kamu setelah lemah itu menjadi kuat, kemudian dia menjadikan kamu setelah kuat itu lemah kembali dan beruban.."

(30:54)

lemah kemudian kuat kemudian lemah kembali (tua)

Muda sebelum tua.

Semasa muda, semasa kuat inilah, masanya untuk kita buat sesuatu yang hebat untuk agama Allah, nescaya akan Allah kukuhkan lagi kedudukan kita. Ya, semangat pemuda itu benar2 luar biasa.

siapa pemuda? KITA :)





ps. Hello TOPAN ! :D

pps. Jangan kita jadi orang yang bukan sahaja tidak menolong agama Allah malah mengutuk, memerli mereka yang terus komited di jalan ini.

ppps. LONDON !



Assalamualaikum :)


Sunday, October 14, 2012

Sunrise

Untuk pertama kalinya dapat cuti pada hari sabtu.

so yeah, wajib sayang Prof Tarasov. ^_^

Hari sabtu yang indah kami mulakan dgn tadabur alam, tgk sunrise. subhanallah <3





'Window' shopping and lunch at Komcomall


*coughs* takde lah window sgt =.='




Among the true signs of ukhuwah is to accept critism from friends, to protect a friend's honor and forgive their mistakes
-Imam Shafi'e (r.a)-


and a pillow talk session with my housemates had made me love them more. Love because of Allah, and towards Allah.




ps. "A woman with silk and steel character." May we become one.


Assalamualaikum.

Friday, September 21, 2012

Support system



* Habis 3 cycles - neuro, medical genetic dan smii. Alhamdulillah.


* Ayat makan diri : "Salam wbt, budushie doktora (future doctors), esok kite dtg kul 8.30 ehh,
 sape lambat belanja ice cream." (ingin menjadi starasta yang berwibawa)

   Teka siapa datang paling lambat? T_T masuk-masuk kelas, tunduk pandang lantai. malu,
   sambil terdengar bunyi2 ketawa dibelakang. Sabar2, nnti aynn belanja ice cream 10 RUB sorg.


***


"Ibu janganlah sedihhhh, ibu kan ada kakak." She nodded.

Menjadi kekuatan bagi orang yang paling kita syg adalah satu rahmat dan tanggungjawab. Saling kuat-menguatkan, orang lain takkan faham apa yang kamu faham.









Tuesday, September 11, 2012

Den Gorada


Den Gorada = Hari Bandar Volgograd

Dah masuk tahun keempat tapi tak pernah ingat pun ade Den Gorada sebelum ni. =.=''

Since ppl say, 4th year is the year of honeymoon (tipuuuu..mungkin hanya utk cycle Radiology je), acu and me went for date at a new restaurant, SUSHI HOUSE to celebrate den gorada, last saturday.

Affordable price, strategic location (just beside our university), good service, awesome food, a bubbly companion, and a night spent at Qalam really made my Saturday. Food for our body and soul. hah. baru fair! :D

free orange sorbet. Benda free semua sedap :)

Morrocan Tea. Honestly, we did not like it. etie kata mcm minyak mestika. :p

This came together with the morrocan tea. 
Rolls 'Chili' and 'Russki'. 

Гедза с морепродуктами

Саке спайси

and we ordered a dessert called Ролл Баунти. Sangat best sampai tak sempat ambil gambar.




budak comel makan cotton candy yang sama besar dgn badan dia...aishhh, kidnap kangg

video


 tengok budak2 nie menari, teringat dua org buah hati saya : reena and tisya. 

"Kakak jangan lupakan kitorg ok?"

"Dah takde sape nak buat bising dalam rumah lagi."

*kelakar ada, sedih pun ada bila dorg ckp mcm tu. btw, sape yang slalu buat bising hahhhhh?*

video

a video can't lie. hehe. They are my cousins btw.


ps. siapa tak rindu :(

pps. 'Diplopia' kira byk duit. May Allah bless our our raya celebration this year.



Assalamualaikum.


Thursday, August 30, 2012

How old is your soul?





Twenty one already. or should i say forever21 ? :) Yesterday was the best birthday ever. Thank you for all the calls, fb, skype, and text wishes. *bajet artis :p* And of course to my family, thank you for the surprise. Walaupun malu, tapi sebenarnya terharuuu. ^_^

A year older, a year wiser, and a year prettier. ;p kawan saya cakap. LOL.



Mixed feelings. Doakan journey kami ptg ni dan esok selamat serta sentiasa dalam perlindungan Allah, ok? *in case ade org baca lah*
Dan semoga tawakal kami meninggalkan family walaupun dengan rasa berat hati adalah seperti tawakalnya ibu Nabi Musa menghanyutkan anaknya di Sungai Nil dan percaya bahawa Allah akan sentiasa menjaganya.


accidentally (?) watched a raya programme sambil makan. Soalan yang saya tanya, "Who is that guy?"
Cousin saya terus marah, "He's mine."
Ambik lahhhhh :D
Goodbye comfort zone. Assalamualaikum.

Monday, August 13, 2012

Qurrata a'yun ibu



Amin! hehe

It's been a while since the last time i wrote anything here. So many things i want to write here, but then ehemm, pernah dengar tak : Kalau dah malas meme memang tak kemane -.-'

'Online' adalah perkara terakhir yang saya nak buat kat rumah. I would rather 'kacau' everyone. boleh? Pun boleh! ^_^

I proposed a crazy idea to ibu today :

Me : Ibu, kakak dah kira, tinggal lagi 2 minggu lebih je nak balik sana. Ibu sedih tak?
Ibu : *angguk*
Me : Please don't let me gooooooo ! *being a drama queen*
Ibu : Mula lah tu! pergi..pergi..bukan lama pun lagi.
Me : Kalau kakak belajar kat RCMP kan best? Boleh duduk dgn ibu..belajar pun ok..hari2 boleh pg hospital ipoh tu..hehe, boleh tak ibu kalau kakak nak tukar?
Ibu : Ishhh *ibu malas nak layan sy kot*


Fikir2 balik mcm org tak bersyukur je ckp mcm tu. Btw, sape ckp sy tak syg Russia. Tempat jatuh lagi kan dikenang, inikan pula Volgograd. Terjatuh, tergolek, kena kejar dgn anjing semua ada.


Adik yang nakal

Ive been calling him 'nyanya' for the past 2 months. Nama glamour DANIAL kat Taman Meru masa dia kecik2. Oh speaking abt Taman Meru, our house there was officially sold. Sedih. I think I know why ibu wanted to sell it. :(

Back to Nyanya, i will never know that he loves me, if he did not 'terkantoi' keeping my picture under his pillow after i went back to russia last year. He will never admit that, i know.


Yesterday, all of a sudden he put his head on my shoulder, which he never did unlesss..

"Ni kenapa tiba2 baik dgn kakak niiiiii?"
"Saja.....sebenarnyaaaaaaaa...nak bagi kakak jangkit ketumbit (?) kat mata adik ni haaaaa!"
"Eeeeeiiii, jahatnyaaaaaa!"

Ada udang di sebalik batu. hmmph. As a revenge, i sang the most annoying song everr. adalah. haha :p


Facebook really helps.

After scrolling down facebook's 'home', my eyes captured a status written by a good solehah friend of mine :

"Wearing socks is modesty and modesty is sexy u know"

Teringat 'heart to heart talk' kami di UTP hari tu. Did I tell you i went to UTP with schafi, we had an iftar with a few Maresmawians there.
Izazee yang penyabar bawa kami jalan2 sekitar campus dan sediakan tempat tidur yang best! :)
Well, finally stories were told and secrets were revealed.

\




***

and a status shared by my senior, couldn't make me happier :

 Dari Abu Hurairah, dia berkata, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: "Sesungguhnya Allah mengangkat darjat seorang hamba yang soleh di Syurga, lalu dia bertanya, Wahai Rabbku, bagaimana aku boleh sampai ke darjat ini?, Allah menjawab, Kerana permohonan ampunan anakmu untukmu" (HR Imam Ahmad, Sanad Hasan)



A motivation for us! 


I'm afraid i might forget how ur voice sounded like. So, i keep on watching your videos.
Let me stay 18 and you 47 :)



Salam Ramadan n Happy Eid.

Assalamualaikum :)


Tuesday, July 10, 2012

Copy-pasted

Copy-pasted ! :D




"Aku ingin mencintaimu dengan sederhana,
seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu.
Aku ingin mencintaimu dengan sederhana,
seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan
yang menjadikannya tiada."
(Kahlil Gibran)



Ada dua pilihan ketika bertemu cinta,
Jatuh cinta atau bangun cinta,
Untuk dirimu, daku memilih cinta yang kedua,
supaya cinta kita menjadi istana, tinggi menggapai syurga.
(Salim A.Fillah)



Awww..sweet! Saya curi dari page walimah kak ayu dan tunangnya :)

Mabruk kak ayu ! Semoga Allah berkati dan permudahkan segalanya.


ps. A&E dep. penuh. Kata doctor kat dlm tu, "Kami tak terima foreign students, hanya local students. Awk berdua pg department lain, next week dtg sini tgk mcm mana". Sedih !


pps. Dilema. Moga Allah beri petunjuk !



"Early to bed, early to wake, makes a lady smart and great" Perlu jadi smart and great utk practical esok. So, goodnight.

Assalamualaikum :)

Monday, July 2, 2012

Ipoh Mali




Assalamualaikum.

Alhamdulillah home shweet home. Safe and sound.

Random moments dalam flight  (cathay pacific)

Flight from moscow to hong kong. It took abt 8 hrs plus if i'm not mistaken.

I was sitting beside my indian senior.

Me : (wanted to go to take wudu' for subuh) EXCUSE ME, EXCUSE ME *sambil cuit2 blanket dia*
Syeeeeraaaaaaa, dia tidur matiiii laaaaaa..mcm mane nie..gelakgelakgelak
(bila pusing balik...rupa-rupanya dia dah jaga. Gulp. Mata dia merah. Kesian dia. Sorry brother!)


Flight from hong kong to KL. The weather was not so good. In fact, the flight was delayed for abt half an hour. 
Tak sampai satu jam terbang, ada turbulence yang sgt teruk. Terus tutup novel 'Aa + Bb'. Rasa mcm naik roller coster :(

Saya pegang tangan auntie kat sebelah. (erk..awkward moment)

"Auntie, i'm very scaredddd" (konon nak meluahkan ketakutan dlm hati yg bukan kepalang)
"washehjehhhhdihihisuxg"
(she replied something in chinese) 

aiyakkk !

Seeing me wanna vomit, she offered her blanket plastic to me.
And i vomitted like euuuww. Buat malu kat auntie-auntie lain je.
Then, she said something in chinese.
I assumed she was asking "Are you okay?"
I did the 'OK' sign with my hand and said, "Xiexie"
Hope she understood ! Thanks for being there with me auntie..awww.

Hong Kong International Airport
screw jetlag..pagi2 buta dah keluar. eh takde lah buta sgt. hehh

a lovely lunch treat :)

 
makan bersila. rasa mcm main pondok2 :D


reena merajuk. saya acah tak nak tdo ngan dia..aiyoo. btw, patung tu dia panggil o'ek (monyet) =.='
surprise utk adik..haha :p bosan2 lukis masa adik pg skolah. oh btw, bola punya pasal, pagi2 tak cukup tdo turun tangga sambil tutup mata..kedebuk jatuh ! aish ini budak.


ps. kesian ibu. penat dia drive :(

pps. Gonna start my practical next week, insyaAllah.


Assalamualaikum :)




Tuesday, June 26, 2012

CHAPTER THREE



Assalamualaikum :)

Excited beyond relief.

Completed my third year of medical school. oyeah. alhamdulillah ^_^

The longest 'one month' everr. My exam started with pharmacology, then surgery, pat anat, pat phys and today, therapy. Alhamdulillah, nasib menyebelahi, jawab dengan semua cikgu2 baik.

and my third chapter in this med school surely has been a very good, meaningful and educational chapter.


Sambutan Raya Volgograd 

Jalan-jalan autumn.





Hari dapat bungaaa :D

Ladies night. A.K.A main conteng2 muka.
New year 2012 !

Winter (Zima)
Did i mention before that winter is my fav season? :)
Pernah lalu dalam snow setebal sampai lutut semata-mata nak avoid anjing =.='





Winter Holiday 2012

1. Paris, France.

Topic yang tak pernah bosan dibualkan dgn housemates ^_^











2. Brussels, Belgium

If you are a chocolate and waffle lover, Belgium is definitely a place for you! 

Boleh kenyang hanya dengan makan choc samples dalam setiap kedai. jimat cermat amalan mulia! ;p

The unique-shaped building is the Atomium. It resembles the shape of an iron atom.  A place for science exhibition.
Kitorang tak masuk punn..tumpang solat je kat dalam tu. eheh.


3. Dusseldorf, Germany.
(act, we went there only because the flight to moscow from dusseldorf was quite cheap)
Nevertheless, Dusseldorf is..a peaceful and beautiful place to visit of course :)



aiyak, i can't remember its name, sorry.

My third year, second sem.

On Muslimah day with my batchmates and the mumies ! Before that, the mumies had to do catwalk. Kelakar, 10 tahun tunggu baru sampai. Lol. 

Maslinitsa celebration during Russian Language class.
Makan2 blinni (QUITE similar to pancake)

Picnic sambil menuntut ilmu. (dan bergambar)

Spring (vesna) 




Laser show yang best !
a visit to the orphanage. 
mereka sgt baik dan manja :'(

Jom doakan mereka dapat family baru yang baik2

Summer (Leto)

summer = exam fever

practical exams, colloq, colloq, colloq, colloq, exam, exam, exam, exam, exam.
hah. the chain ended today alhamdulillah.

through thick and thin with my classmates.

So, fourth year, bring it on!

Semoga cuti kali ini menjadi lebih bermanfaat, lots of books to read, yay!
Can't wait to meet ibu, abang, adik and everyoneeee.
My flight from volgo will be on the 28th. another 2 days to wait. Semoga Allah mudahkan perjalanan nanti.


ps. After almost 5 months, finally esok boleh shopping !

pps. Istiqamah in whatever good things you've started doing here pls, Ain Nabila.

ppps. I hope everything in chapter 4 will be way better than in this chapter :)



Assalamualaikum.