Wednesday, July 20, 2011

sihat sebelum sakit

 Assalamualaikum.

my final week of practical.

HAPPY tapi sedih.nanti apa nak buat dari pagi sampai petang sorang2 kat rumah ? T_T

insyaAllah, berazam nak isi masa sebaiknya! ecehh

practical ? mesti lah best. banyak belajar sama ada yang memang ada dalam silibus dan juga luar silibus.




Belajar ape?



several short forms yang doctors guna.

several drugs. pharmaco next sem! *subjek nie sgt penting jadi berazam nak belajar sungguh2 dari awal* heee

check vital signs (bp, sPO2, temperature, resp, pulse)

buat ECG on patients :)

watched 3 autopsies

jahit mayat :D *ni paling cool kot !* :p

Dr Asrul *officially saya lantik jadi mentor saya* ada ajar sikit2 tgk x-ray. Dr ada tnya pasal anatomy, bila lupa, rasa macam nak sorok muka dalam machine x ray. Point of appendix pun boleh tak ingattt. ishh.

Plaster Of Paris (POP)

Injections *nak try withdraw blood esok boleh?*

belajar macam mana medical assistants handle emergency situations in A&E

several diseases

dressings

watched baby delivery ! *subhanallah, hebat*

jahit-menjahit luka

naik turun ambulance hantar patients pegi x-ray.

belajar dukung babies !

ikut doctor round ward pagi-pagi

documentation by nurses

TB test on sputum dalam lab. microb penting oh.

melawat pathology lab yang buat FBC, BUSE, etc.

ikut nurse mandikan patients. hehe. yang perempuan lah.

how haemodialysis machine works

communication skill?
...
etc etc. malas nak ambik note book dalam beg  -.-''
****


machine yang byk membantu utk check vital signs
(selalunye dalam A&E mmg guna machine nie tapi kalau dalam ward digalakkanlah guna manual ye?)

bila patients tdo inilah peluang terbaik utk check bp sendiri








 baru betul2 tau mcm mana nak guna sphygmomanometer. alhamdulillah :)


***



Comel! mari compare size jari baby boy dgn auntie aynn.


Kalau kawan2 nak tahu, bayi comel nie dilahirkan akibat mamanya yang berusia 15 tahun dirogol oleh 3 orang lelaki. saya speechless. they are even worse than animals.



fracture of tibia and fibula at lower 1/3

physiotherapy unit. kayuh laju2 lagi uncle!

lucky enough to watch 3 autopsies done within 3 weeks of my practical.







ps. 2 more days to finish this.

pps. approached one more patient from 'taman seri puteri' which is under JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT. adik ni tried to commit suicide by drinking 'minyak afiat' u know the green ointment?
she was raped in her school by her own USTAZ when she was 13 years old. again speechless.  a married ustaz could rape his own student in SCHOOL? this is so gila. esok kita borak2 lagi ok adik?

ppps. tidak berani lagi tidur sorang2 selepas menjahit mayat2 tersebut. T_T

pppps. no regrets doing my practical here :D thank you VSMU.

ppppps. HARRY POTTER, i grew up with you. tersangatlah best !

assalamualaikum :)



5 comments:

Isyafiq Qamaal bin Ahmadi said...

apsal ko bnyak jumpe mangse rogol nih????pelik semacam jek...hahaha
btw u should letak r name panjang for each singkatan2 medical term tuh...ok:)

aynn nabila ruslan said...

sebab sebelah hosp tu ade pusat pemulihan. sebab tu kot, ape2 terus refer hosp nie. kesian dorang wo. :)
insyaAllah, ade jugak salin2 shortform2 nie, utk prescription ubat pun ade. nnti kita compilekan skali ngn budak2 lain ke? iA ramai yg nak share nih :D

Isyafiq Qamaal bin Ahmadi said...

sebelah pemulihan ke???kesiannye...aq rase la kan ko bole ambik peluang ni try bakat ko in comforting org kot...mangsa2 ni mesti trauma or takut or demotivated....hoho...

Wani Fadhilah said...

Salam..
aynn, bestnye baca entry aynn kali ni..menarik dgar..mesti best kan wat praktikal tu..
hum, bla kte da brada dlm klompok msyrakat luar, byak2 bnda yg kta boleh blajar..untung aynn dpat pgalaman mcam tu..hehe
mesti plbgai prsaan yg tmbul dlam dri aynn kan? esp, ble dpat tgok baby lahir scara live kan? subhanallah..msti itu pngalaman yg paling hebat!
wani sronok dpat baca cte n pngalaman aynn yg bakal mnjadi doc ni..hehe..best2! cte la lagi nti ye..
nyway, gudluck ya dear..

--Sanam-- said...

Great photos :)

DayByDiva.Com
DayByDiva.Com