Saturday, November 27, 2010

Nak makan Mcd boleh?

Assalamua'laikum :)

a real dialogue between two friends. good friends. and they are classmates :) *ok too much informations*

A : lapar laaaaa. teringin nak makan fish roll kat mcd *nak makan big mac x boleh*. after class histo nak g makan mcd. nak ikut ? *kening kening*


B : Aynn (bukan nama sebenar)...bukannye sedap pun makan mcd 2. baik masak sendiri kat umahhhh..


A : alaaaaaaa..teringin sgt..nnti kempunan..housemates makan ngn classmates dorg hari nie....


B : nak dengar satu cerita?


A : cerita ape?


B : Mase zaman Nabi Musa a.s. dulu, ade sorg laki nie bernazar..kalau isteri dia yg mandul ni mengandung, dia nak minum air kencing anjing hitam. Ditakdirkan Allah, isteri lelaki nie pun mengandung. Lelaki nie pun risau laaaa, mcm mane nak minum air kencing anjing hitam kan? yekkkk. Lalu dia pergi bertemu dengan Nabi Musa, Nabi Musa suruh lelaki tu minum air dari atap sebuah rumah ketika hujan. Lelaki tu tnye kenapa ia perlu minum air dari atap rumah tersebut? Nabi Musa menjawab,"keluarga di dalam rumah itu tidak solat dan melanggar perintah Allah."


A : Dah penah dgr dah citer nie..ape kaitan ngan mcd?


B : Kiranya, air dari rumah org yg x solat diumpamakan seperti air kencing anjing hitam. macam mane dgn makanan yang dorg masak?


A : ...


B : Sbb tu lebih baik bg kita makan makanan yg dimasak oleh org yg solat.


A : Tapi kita kat russia. susah sikit. hehe *kening kening*


B : Selagi boleh elak, kita elakkan laaa...tu baru org yg x solat. kalau minuman n makanan daripada org yg bukan Islam lagi la kann?


A : Hmm..i'll think about it. Jom jalan cepat.

...

Dearest ukhti, ape awk cakap tu betul. aynn admit :) but u know me, sje buat ego. hihi..^_^ thank you!

jadi ape lg?

MASAK laaaaaa utk aynn cepat ! :p :p

Jazakillahu khairan !



PS. had a great healthy day with intan norasmarina :D

2 comments:

babytiger077 said...

mcd byk MSG. penah org buat xperiment biar beger mcd for a week atas meja..xberkulat pun..just imagine kulat pun xnk dkt beger mcd..heheh! think about it kiddo ;)

aynn nabila ruslan said...

betul2. penah tgk jugak. thx !