Thursday, December 23, 2010

MAKAN TALAM

Assalamu'alaikum :)

*jawab cepat!* :D

Korang penah tak makan talam? bukan makan talam tersebut, tapi makan menggunakan talam.

nie ambo nak ghoyak 'experience' ambo make tale. heeee, sorry orang kelantan.

honestly nak habaq, 1st time saya makan talam  makan dalam talam  makan menggunakan talam instead of pinggan adalah setahun yang lalu, makan kat umah senior. at first i thought 'Kenapa akak-akak nie hidang pakai talam eh? ohh, tak cukup pinggan kot' LOL sorry ye akak2 :)

lepas 2 baru saya faham, bukan tak cukup pinggan, tapi nak memupuk kasih sayang antara kitorg. ala-ala, makananmu makananku jua :p

scientifically, salivary amylase pun akan jadi lagi banyak sbb byk tangan2 dalam talam tu. jadi, this will help in the process of digestion! *correct me if i'm wrong*

Husband and wife pun lagi elok makan satu pinggan. kan lagi romantic? and x payah basuh pinggan banyak2 kan kan?

Plus, ini adalah sunnah Rasulullah iaitu MAKAN DALAM SATU DULANG YANG SAMA SECARA BERJEMAAH.

ingat tu, secara berjemaah ok? bukan sorang-sorang ;)

Nabi Muhammad SAW pernah berkata, "Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepadaku, maka akan masuk syurga bersamaku."

Selain berselawat ke atas Rasulullah SAW, mungkin ini lagi satu cara kita nak membalas cinta Rasulullah terhadap kita. Sebab sesungguhnya, Rasulullah sangat sangat sangat sayangkan umatnya iaitu KITA.



ps. macam mana mak mertua nak sayang kalau masak ayam masak merah pun duduk dapur setengah jam T_T
pss. what a weird winter.

3 comments:

etie aziz said...

p/s: reaaallly weird winter my dear.. huhu.. no negative2.. had forgot how it felt like..
kecek kelate manyok2 sket...

Syeera Saupi said...

ngoyak ngoyak! haha. :D

aynn nabila ruslan said...

haha, yola nak blaja kecek klate la nie, xnak kecek supo siye dah :p

typo la tadi. ish, haha